Licență vs Masterat- alegeri potrivite?

Aș vrea să vă las câteva impresii despre momentele pe care le-am trăit în ultimii 4 ani.

Ar trebui să vă zic direct cum e la master, unde sunt acum. Dar aș vrea să fac o retrospectivă a traseului meu educațional de până acum.

Eu sunt unul din numărul acela de cazuri de care sigur ați mai auzit de-a lungul timpului. Și anume că dupa 3 ani mi-am schimbat total domeniul de studiu.

Am început să studiez în domeniul  științelor administrative. Mai exact am făcut Administrație Europeană. Dar pe parcursul celor 3 ani de facultate, mi-am dat seama că nu aș vrea să mai continui cu asta pe viitor.

Așa că, sfatul meu este să te cunoști pe tine la nivelul cel mai aprofundat. Asta ca să îți dai seama ce vrei să studiezi pe viitor. Pentru asta, mai mult singur trebuie să îți testezi care îți sunt aptitudinile și înclinațiile. Deoarece sistemul educațional nu îți oferă un sprijin din acest punct de vedere. Așa că trebuie să ajungi să descoperi cât mai rapid viitoarea meserie care ți se potrivește cel mai bine.

Cu toții ne amintim că după terminarea liceului, nu știi foarte exact ce vei face pe viitor. Ai o idee vagă, dar nu știi dacă chiar ți se potrivește ce vei studia, iar apoi toate acestea să le pui în practică.

Acum 4 ani, am ales să studiez materii legate de domeniul dreptului și al Uniunii Europene. Nu pot să zic că nu mi-au placut. Sau că nu le-am simțit utile materiile din facultate. Dar în viitor nu mă vedeam lucrând ceva care să aibă treabă cu asta.

În toți acești 3 ani, am fost la zeci de evenimente ce țin de dezvoltare personală. Dar și la evenimente ce au ținut de dezvoltarea carierei, domeniul comunicării și conexele acestuia. Am participat la evenimente la care au fost prezenți angajatori, echipa de HR, sau alți oameni importanți din companii. De asemenea, la evenimente am întâlnit de-a lungul timpului multe persoane publice. Le-am ascultat poveștile ce au ținut de traseul lor profesional. Și ce rămâne cel mai important de remarcat este că nu toți pe care îi știți sau îi vedeți acuma la TV au știut că vor face asta. Au început cu studii pe care nu le-au mai folosit sau nu i-au ajutat în viitoarea lor meserie. Au avut meserii ani la rând chiar, meserii care nu au avut nici o legatură cu ce fac în prezent. Dar în timp, și-au dat seama ce li s-ar potrivi cel mai bine. Unde se regăsesc, ce ar putea face zilnic fară să simtă o zi că muncesc.

În fiecare zi, simțeam că nu mă regăsesc în acest domeniu. Și că mai mult imi place domeniul comunicării. Iar orice eveniment m-a ajutat să imi dau seama de acest lucru. Pentru că imi doream să particip la cât mai multe evenimente, să cunosc cât mai mulți oameni și să facem schimb de experiențe.

Chiar și internshipurile pe care le făceam țineau tot de zona comunicării. Am facut un internship pe comunicare și marketing, iar altul într-o agentie de publicitate. Lucru care m-a făcut să vreau să cunosc mai mult acest domeniu.

Așa că, a venit ziua în care s-a terminat  licența, deci automat și facultatea. M-am gândit că am nevoie de o vacanță, iar apoi să mă înscriu la master. Am ales să studiez Brand Management și Comunicare Corporatistă. În fiecare zi aflu lucruri noi ce știu că sunt de domeniul meu de interes. Încă nu știu care este locul cel mai potrivit pentru cariera mea din acest domeniu. Dar pentru asta mai am de descoperit și muncit. Să văd cum este să lucrezi pe cât mai multe departamente conexe ale comunicării.

De asemenea, am ales să-mi fac și blog. Consider că este important să fii prezent în mediul online și să menții legătură cu cititorii tăi.

În final, țin să îți spun să faci toți pașii posibili care te aduc cât mai aproape de visul tău. Pentru că zilnic vei fii mai aproape dacă faci ceva pentru asta. Să încerci să vezi ce ți se potriveste cel mai bine pentru viitoarea ta carieră. Să faci lucruri care să îți facă placere.
Învață lucruri noi zilnic, cunoaște mereu oameni noi. Doar așa te vei dezvolta și iți vei atinge scopul propus într-o zi.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s